Saturday, May 21, 2011

trauma


salam dan selamat petang...
kisah ni terjadi semalah hari jumaat..
jam 11 pg lebih kurang..

saya cuti semalam (jumaat)
masa basuh pinggan nampak sorg kakak ngah sapu sampah kat koridor luar rumah ni..
sy tinggal di pangsapuri 5 tingkat yang memang ada org menyapu dan bersih koridor setiap hari kecuali ahad..

lepas siap wat segala keje rumah
saya melepak depan laptop yg kedudukannya mengadap pintu rumah saya.
kawasan perumahan memang sunyi.
hari sekolah dan bekerja..
student uitm dan poli juga bercuti..

sy terdengar bunyi pintu pagar di luar 'berkeriut'
mcm di sentuh org la..
masa tu terpikir yang kakak menyapu sampah, mungkin penyapu tu terkena pagar dan bunyi.
memang biasa camtu.
masa dengar bunyi tu mata saya automatik tengok pintu.
pastu tombol pintu pulak bergerak ke bawah.
macam ada org nak buka pintu.

terus meremang bulu roma.
amik handphone trus call hubby sambil lari ke dapur.
kat dapur ada tingkap yg leh tgok sapa ada depan pintu rumah.

tengok tak de sapa pun.
pusing kiri kanan nampak sorg laki ngah nyandar kat koridor.
dia tgok kiri kanan. dia pakai baju biru. umu dalam 40an..

masih on the phone ngan hubby..
sy dah mula panik.
dia plak suruh call ayah sy dulu sementara nk tunggu dia sampai rumah dr kulim.

dalam masa yang sama nampak lelaki tu jalan ke pintu rumah saya smula.
saya pun ke depan dan tangan dia dah cuba buka pintu rumah saya melauli cermin tingkap rumah saya.

saya mmg panik sgt2 masa tu.
apa yang terlintas hanya jerit ''oiiii''
terus dia tarik tangan.
saya still intai ikut tingkap.
tak nampak dia lari pon. belah kanan mmg dead end.
dia mmg xleh lari unless terjun tgkat 3.

saya bukak tv kuat2..
kol ayah saya.. pastu jenguk kot tingkap tak nampak dah dia.
jenguk lagi ikut tingkap luar x nmpak gak.

10 minit kemudian ayah dtg.
br sy rasa semangat sy pulih sket..
then hubby sampai..
diorg g jumpa guard yg jg block ni..

rupanya dr crita guard.
lelaki tu mmg selalu attack rumah yg grill x kunci setiap jumaat.
hubby g keje pg td lupa kunci grill.
dah byk kejadian jd.
malangnya xnah dapat tgkp dia.

semalam pon guard dah kejar dia before my hubby ngan ayah dtg sbb diorg nmpk dia berpeluh2 dan tercungap2..
dia pecut naik moto..

pastu trus hubby anta sy umh mak ayah..
dia dah balik keje br sy balik umh..
sesungguhnya saya mmg trauma tinggal dalam umh sendiri..

5 pendapat:

Zainur said...

Menakutkan..semoga awak terjaga dr hal2 yg tak baik...ameen... saya pernah trauma org pecah masuk rumah...dia curi hp dan camera...mujur tak ambil laptop atas meja..dan paling penting tak apa2kan saya...

MiEzA said...

zainur - thanks for drop a comment.. sy bersyukur sgt allah panjangkan nyawa saya. sy x dpt bayang kalau sy terjaga lewat dan masih tidur masa dia masuk.
sy x kisah sgt if nk amik brg2. harta kita leh cari tp nyawa?

eyanne said...

scarynya! tetiba takut dok sesorg nnt huhu nsb xjd pe2..

lind said...

bahaya la miza. mebi kena wat grill pulak kot? skang ni musim rompak/ragut. bahaya kalau tinggal umah sorang2

MiEzA said...

eyanne - berjaga2 k kalau tgal sorg2

lind - grill mmg dah ada dear cuma pg tu hubby lupa kunci grill

Post a Comment

Thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...