Thursday, February 2, 2012

Review novel : Takdir Fitrah Terindah

Salam..
Jom review novel lagi ^_^



Novel ini agak cepat dihabiskan pembacaannya kalau nak dibandingkan dgn novel- novel lain.
Kalau dah cepat tu mesti la sbb kategori 'susah nak letak'
Yup, novel ni agak best bagi saya walaupun bahasa penulisannya skema ^_^
Sebelum beli novel ni saya selalu nampak kat rak kedai buku.
Tapi seriously tak pernah tergerak hati nak membeli.
Selalunya, tgok kulit, baca belakang, letak balik.
Mungkin sebab kulit depannya tak menarik bagi saya.

Sampaila ramai yang revie pasal novel ni di Forum Cari
Semuanya bagi positif komen.
So masuk la dalam senarai novel yang nak dibeli masa karnival buku tempoh hari.
Dekat rumah pun novel ni jadi antara pilihan terakhir untuk dibaca.
Then bila dah start baca mmg tak nak letak.
Terus rasa nak tahu apa lagi penderitaan heroin ni.
Bila lak dia nak bahagis.
So saya bagi 3.5 bintang ^_^

SINOPSIS

Heroin, Nur Fitrah, bayi yang dijumpai tepi surau, dibela oleh sorg nenek dan anak bongsunya.
Dari kecik sampai besar dia dihina sebab tak tahu asal usul kelahiran.
Banyak la dugaan dan rintangan dihadapinya.
Sampaikan bakal mak mertua reject sbb itu.
Then putus dgn bf nye. Sampai la dia diusir dr rumah nenek selepas nenek meninggal.
Menyewa dgn officemate on weekday.
Weekend menyewa bilik di rumah Kak Jah. (anak sedara nenek kot)  LUPA

Selalu gi belajar tajwid dgn Kak Jah. Sampaikan sorang auntie ni berkenan.
Auntie ni yang dipanggil mama berniat nak menjodohkan dgn anak lelakinya yang dah bertunang, Aiham.
Tunang Aiham ni lak suka tunda tarikh kahwin.
Mama warning kalau masuk kali ke4 dia tunda,
mama bagi kata 2 kat Aiham - putus dan terima wanita pilihan mama.
Dan dia mmg minta tunda kali ke4.

So Aiham terpaksa kahwin dgn Fitrah.
Tapi dgn Fitrah dia gitau awal2, yang dia takde hati kat Fitrah.
Sebab sayangkan mama dia ikut.
Dan Fitrah tahu Aiham mencintai gadis lain.
Diam-diam Fitrah jatuh cinta pada Aiham.

Sampai la Aiham buat keputusan nak kahwin dgn gf nye.
Fitrah sign brg persetujuan.
Since then family Aiham yang dulu baik dgnnya jadi macam bermusuh.
Fitrah membawa diri dan minta dilepaskan.

Tahun berganti tahun, Fitrah rupanya bekerja dgn company Aiham.
Dan Aiham berubah, cuba memikat Fitrah.
Bila dua-dua dah saling mencintai muncul bekas isteri Aiham.
Fitrah pun beralah melepaskan Aiham untuk wanita itu bersama anak mereka.

Tapi cinta Aiham tetap pada Fitrah.
Walau Fitrah menjauh, dia masih setia.
Hinggalah semuanya terungkai dan mereka kembali bersatu.
Tamat..

Letih menaip. Macam panjang je story ni..
Banyak lagi masalah Fitrah tu hadapi.
Dah macam bawa malang lak dia.
Tak habis-habis ujian melanda. Tapi end up happy.
Daa.. Kalau sukakan novel yang jenis ayatnya skema, wataknya penuh cabaran boleh la membeli.
^_^

Wassalam

4 pendapat:

Q said...

Miza, thanks sgt review novel2 ni..sennag skit Q nak membeli di kala bosan and ada voucher buku tu..hihihi review lagi!!!!Q baca kat blog miza sebelum beli apa2 buku..hahah

MizA said...

Q.. thanks :)
Ingatkan takde org nak baca bila miza review novel ni. heheheh..
Miza review buku yg tgh bc skrg.
Dulu2 banyak la buku dah baca, tapi dah tak berapa ingt kisahnya.
Thanks for reading Q. ^_^

Hanis Azla said...

thanks miza kerana sudi membeli dan membaca TFT.. berbesar hati dengan review ini.. minta maaf jika ada kekurangan.. salam kenal..

MizA said...

Kak Hanis.. Terharunya kak singgah melawat sini {^_^}
Thanks kak. TFT mmg terbaik. Keep on wrtiying ya..

Post a Comment

Thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...