Tuesday, August 13, 2013

Check up Anas Syauqi 5 bulan

2 hari sebelum raya Anas Syauqi check up KK untuk 5 bulan dan cucuk sekali. Saya keje half day, rushing balik sebab takut ramai orang macam bulan lepas. Sampai klink tengok ada 3 orang je. Tak sempat duduk nurse dah panggil timbang berat dan ukur panjang. Settle ukur, timbang semua, pakai baju terus masuk bilik nurse untuk interview dan cucuk. Happy sungguh check up kali ni sangat pantas. Kesimpulannya lain kali pergi check up sebelum raya. Kalau pergi selepas raya confirm ramai orang. Hasil dari check up :-

Berat : 6.25 kg
Panjang : 65 cm
BMI : 14.7
Lilitan kepala : 41 cm

Tak panjang pun sesi interview kali ni. Soalan wajib minum susu apa? dah boleh buat apa? Jawapan Anas masih fully breastfeeding. Alhamdulillah. Dah boleh meniarap guling-uling, jerit-jerit suara pitching tinggi. Tanggan dah genggam benda yang bagi. Menjulur ke depan. Nurse tu dah suruh start solid food dan ini perbualan saya dengan nurse itu.

Nurse : Nanti 5 bulan 3 minggu bagi moi ye
Saya : Bukan 6 bulan ke?
Nurse : Takpe bagi rasa je.
Saya : Dah matang ke usus?
Nurse : Bagi moi je bukan benda keras lagi. kena blender kasi hancur tambah ayam, ikan dan marjerin
Saya : Bukan intro kena puree buah / sayur dulu?
Nurse : Awak ni kerja apa?
Saya : Saya staff nurse
Nurse : Oooo..... patut la

Habis interview masuk bilik injection. Anas dah kuat. Meronta-ronta masa nak cucuk tapi kejap je menangis. Habis cucuk saya dukung dah stop menangis. Nurse pesan bagi PCM stat sampai rumah dan awasi tanda demam.

Masa raya jumpa mak cik saya yang juga nurse, dan bincang hal solid food. Dia cakap jangan mulakan lagi. Tunggu dah 6 bulan baru bagi dan start dengan puri buah / sayur. Next check up mesti nurse tanya dah mula ke belum solid food.


0 pendapat:

Post a Comment

Thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...