Monday, May 8, 2017

Resepi Kuew Teow Kungfu


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Menu ini saya kenal ketika belajar di Kelantan. Pertama kali rasa terus jatuh hati. Kalau ke kedai, selain order tomyam, sup dan nasi goreng, ini la menu penyelamatnya. Tahun lepas tengok ada kawan share di wall FB resepinya. Mudah je nak buatnya. Cuma, bahan-bahannya banyak. Bila bahan banyak nak siang dan potong. Itu yang malas sebenarnya. Jom check it out.

Bahan-bahan
Kuew teow
Telur
Bahan mentah - ayam, daging, seafood
Sayur - carrot, baby corn, sawi
Bawang putih
Lada sulah
Garam
2 sudu Sos tiram
½ Kiub ayam
2 sudu tepung jagung (bancuh ngan air)
Cara penyediaan
1. Pukul telur, masukkan lada sulah sikit. Rendam kuew teow dalam telur. Goreng dengan minyak yang panas.
2. Masak hingga garing dan balikkan. Dah masak dan tos kan.
3. Tumis bawang putih, dah garing masukkan bahan mentah.
4. Kacau², masukkan sos tiram, kiub tomyam.
5. Masukka air sikit kalau kering sangat. Masukkan sayur-sayuran, garam dan lada sulah. Kuantiti agak-agak la ye.
6. Lastly masukkan bancuhan tepung jagung. Masukkan sikit-sikit. Adjust ikut citarasa sendiri ye nak pekat camna.
7. Dah boil, kira dah masak la. Rasa la kot masin ke tawar. Kalau nak pedas boleh je ketuk² cili padi masa last tu campak je.
8. Curah kuah atas kuew teow yang dah goreng awal tadi. Sedap makan panas-panas. 

Jangan buat extra kot esok nak makan. Buat untuk sekali hadap je. Kuah tu tak tahan kalau simpan semalaman. Selamat mencuba 😎

0 pendapat:

Post a Comment

Thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...