Tuesday, April 12, 2011

aktiviti lepas kahwin


salam.. selamat petang..
trngok tajuk entry macam - macam maksud kan leh dapat..
ngeehhheeh..

aktiviti terutama yang saya nak mention adalah

MASAK

nape kan?
yo lah.. since kecik, jd anak dara smpai da kawen..
saya tak pandai masak..
sejak umo 13 tahun saya tgal asrama sampai la umo 23..
bila masanya nak belajar masak
(ok x alasan ni)
ngeh.. macam la xde cuti sem segala kan..
sebenarnya lebih kepada tak suka dan x berminat nak masak2 ni..
jenuh la mak ngan ayah bebel dulu2 pasal hal memasak ni kat saya dan adik..
wat pekak telinga je..

masa anak dara, satu2 nya makanan paling hebat saya leh masak
adalah spageti bolognese..
tu je la yg plg sy hebat masak..
lain2 macam masak nasi, air, maggi, telur, nasi goreng memang tau la..

sy belajar potong bawang masa umo 23 (sumpah malu k masa ni)
bila dah kawen ni memang sungguh2 berjanji ngan diri sendiri tuk
usaha belajar masak..
semua saya belajar kot internet je..
buka mesra.net bila nak masak..
nk tepon mak tanya malu..

husband lak so far x kisah sangat saya masak ke x..
tp x seronok la kan bila dah kawen x hidang suami dengan air tangan isteri..

lg pun kami dua2 keje syif..
kadang2 nak jumpa pon susah..
dia keje 12jam.. 7-7
saya lak 3 syif,,pg,ptg, mlm..
sy balik keje, dia ngah tido,
dia balik saya ngah tdo.. cmtu le..
cuti pon jarang nak sama hari..
keje mcm sy lagi la cuti tak tetap hari..
dia lak pas kawen rajin overtime..

masakan pertama saya masak kat dia
sambal tumis udang kot..
hasilnya tentula x sedap..
masam melampau.. saya letak asam jawa melampau..
pastu mcm2 lg la masakan sy cuba..

tomyam, gulai telur, sambal tumis ikan bilis,
dgg black pepper..
rini ingat xnak masak..
janji ngan dia nk makan kat kedai favourite kami mlm ni..
last2 godek mesra.net...
try p la masak benda pe yang ada dlm umh..
ada ayam ngan dgg..
wat sup dgg ngan ayam 3 masak pedas..
sup tu tawar.. ayam tu pedas melampau..
T_T
waa.. rasa mcm nak p kursus memasak je...

sumber google
huhuhuhu.. sian laki aku dapat bini macam ni...
tu cik abang lom rasa g..
dia ngah sedap tido.. keje malam semalam...
confem dia komplen nanti..
huhu.. berserah je la

3 pendapat:

Syima Syaz said...

dear...apa kata beli buku PANDAI MASAK.dalam tu ada lebih 1000 lauk biasa2 yang mak kita selalu masak, untuk di cuba.saya beli buku tu since kakak belum kahwin sbb kononnya dia boleh belajar masak, tapi nan ado..sbb dia malas.so saya rasa buku tu amat berguna untuk saya nanti bila dah kahwin... cubalah...
btw, saya pun tak pandai masak sbb mak tak suka kitorang menyebuk kat dapur.. boleh? haha

Wana De'Amor said...

hihihii....takpa la miza..belajar2 la..ce bukak qasehsufi.blogspot..dia byk buat benda2 simple ja... aku pinjam buku tros nak masak..stakat smbal tumis, msak kicap, sup aku reti la...hehehe..chaiyokkk miza

MiEzA said...

syima - mana nak dpt buku tu? kt popular ade ke? miza rs miza x malas tuk masak dah since da kawen ni.. ade je usaha nak masak even letih balik keje.. dulu ms kecik2 pon mak slalu marah sbb nyebuk kat dapur. bila da besar mmg x jenguk dapur la..

wana - tq2, nnt aku jenguk belog tu.. hg ade gak asas msk yg simple2 tu.. aku da kawen br tau masak yg simple2 ni

Post a Comment

Thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...