Thursday, February 16, 2012

Pasrah!

Salam..
Masih ingat entry saya yang INI?
Ringkasannya, saya menjalani MRI because doctor detect Head of femur saya osteoporosis.
MRI untuk tahu betapa teruknya atau stage berapa yang saya dah alami.
Bila saya beritahu my friends, sister pasal ni, rata-rata macam tak percaya.
Ye lah, saya baru 26, diagnose penyakit yang biasanya dihidapi orang yang umur 55 tahun.
Saya pun terkejut at first tapi benda nak jadi kan.
Saya assume yang 'kemalasan' saya minum susu adalah penyebabnya.
Saya juga on treatment steroid yang juga penyebab osteo.

Lepas diagnose osteo, hubby terus suggest saya minum Anlene.
Saya pun terfikir benda yang sama.
So kami terus memborong Anlene chocolate.
Hanya yang chocolate leh lalu tekak saya.



Then mintak suggestion from my friend, pharmacist type of calcium (Ca). Calcium banyak jenis di pasaran.
Before this saya ambil Ca lactate dan saya mengalami sembelit.
Saya stop. She ask me to buy Ca citrate.
Ok, we bought Ca citrate. Anlene lak minum 2x sehari.
Saya minum anlene dan makan Ca everyday. T_T



Then MRI, result siap lepas 3 minggu. Isnin lepas appointment dengan specialist.
Result pun dah ada. Alhamdulillah resultnya normal.
Cuma masalah baru pula timbul.
Specialist tu cakap ligament kaki saya longgar.
Ligament longgar disebabkan tissue tear.
Then kena tengok next xray which is on end march to confirm it.

Saya inform physio, the staff cek dan memang longgar.
Mungkin kena reconstruction iaitu tebuk dan jahit balik tissue yang koyak itu.
Kalau tak nanti bila saya dah boleh berjalan kaki saya tak kuat.
Lembut lutut bahasa mudahnya

Saya redha dan pasrah.
Moga saya kuat untuk menghadapinya.

7 pendapat:

iizla said...

miza kene kuat ekk..
saya ni tak de pegi buat MRI
ntah2 banyak penyakit doc detect.
sbb tak suka minum susu gak

MizA said...

InsyaAllah kak. tengah berusaha.
Sakit pe kak?
Jom minum susu, tak sakit pon tak de masalah kalau minum susu.
Bagus untuk tulang dan gigi

cheQmOomOo said...

huuu byknye dugaan...sabo ye ;)

Hunny Kitty said...

sabar ye..ikot nasehat doktor...

MizA said...

cheQmOomOo & Hunny Kitty - insyaAllah. thanks dear :)

nYomeL said...

Miza dearie..
Sabar byk2 yer..
Rajin2 minum susu tau! Ikut nasihat doktor..
Tetiba rase takut jugak sbb xsuke minum susu.
Ok, kene ubah cara pemakanan skang ni..

Take care dear!

MizA said...

nYomel sayang, thanks dear.. InsyaAllah.. U pun minum susu ok.. banyak khasiat susu ni dan tak de side effect pada badan kita unless u allergic :)

Post a Comment

Thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...