Friday, January 5, 2018

Bina tembok rumah

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Rumah kami rumah teres. Kiri kanan ada jiran dan pagar kiri kanan rumah saya adalah dawai hijau. Bahagian porch kereta, ada ruang kecil tanpa simen. Memang plan nak naikkan bata untuk pagar hijau tu dan letak simen bahagian yang berpasir tu. Masa renovate belakang rumah. Tanya sebut harga untuk tembok dan ruang itu RM3000. Kami hold dulu. Duit lebih di perlukan untuk yang lain.

September 2017, masa pusing² dibkawasan kejiranan, nampak pekerja Indonesia tengah buat laman dan tembok rumah. Husband stop dan minta sebut harga. Harga yang di beri  RM1900. Tembok kiri sebelah RM800 dan RM300 untuk ruang kecil porch dengan alasan kena letak besi.

Disember 2017, jiran kiri call husband inform nak renovate belakang rumah dan buat tembok side yang kongsi dengan kami. Husband cakap ok, bagi kebenaran. Masa pekerja buat kami tiada dirumah 3 hari. Balik rumah isnin petang tengok tembok dah naik. Husband tanya pekerja, berapa harga tembok. Katanya kena tanya bos. Esoknya bos call husband. Harga tembok sebelah RM500 dan tambahan RM100 untuk simen bahagian porch. Husband tanya saya setuju atau tak. Kalau ok, esoknya dah boleh mula buat. Saya setuju. Pelik lak nampak pagar sebelah batu, sebelah dawai hijau dan tak perlulah saya cabut rumput lagi.

tembok yang di bina bahagian yang
Tengah ukur dan nampak tak tanah yang di pijak?
Hanya itu bahagian yang diturap

13/12/17 - pekerja datang korek tanah dan letak simen. Saya masih bercuti masa ni. Boleh la pantau mereka bekerja.


14/12/17 - saya dah kerja. Balik kerja, ambil Anas Auni terus balik rumah. Bata dah ikat hampir 80%. Mereka berhenti lepas siap ikat bata sampai atas.


15/12/17 - masa kami sampai, dinding tembok kiri kanan dah plaster. Tanah bahagian porch yang nak simen dah dibersihkan. Bahagian plaster ditutup dengan plastik.

16-17/12/17 - mereka tak bekerja hari cuti

Bahagian turap dan tembok yang dibina

18/12/17 - dah siap simen lantai. Masih basah. Husband bayar upah. Semuanya harga RM600 untuk tembok sebelah kanan dan turap simen bahagian porch

UPDATE : SAYA TIADA NOMBOR TELEFON KONTRAKTOR INI. 

5 pendapat:

Fida Azlan said...

Salam, boleh tahu kawasan mana ye tukang buat tembok tu?

MizA said...

Saya di kawasan Sg Dua

Tini said...

Ada no. telefon kontraktor?

Unknown said...

salam sis.. beh bg no kontraktor tu? sy azira ni no fon sy.. 0104369634

mohd nazaruddin hanapiah said...

Boleh share no kontraktor tak

Post a Comment

Thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...