Wednesday, February 7, 2018

Resepi Homemade Fries


Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Hari ni nak kongsi resepi fries / ubi kentang. Makanan kegematan Anas. Biasa beli yang frozen di Tesco, jenama Tesco sebab murah. Biasa harga RM4.99 sepeket tapi hari tu pergi tengok harga dan RM8. Lari bajet. Pernah je buat sendiri fries. Tapi tak sedap. Jadi lembik pastu serapan minyak banyak sangat. Anas memang reject la nak makan. Kebetulan masa hujung minggu ada lebihan ubi kentang. Terus cari resepi mudah nak buat sendiri bagi sedap. Jumpa resepi dan tengok bahan pun semua ada. Terus buat dan makan masa panas². Anas kata sedap dan fries tak lembik dan serap minyak macam sebelum ni buat. Jom tengok resepi yang saya guna.

Bahan² dan cara masak
Ubi kentang
Air
Tepung Bestari
Lada sulah
Minyak
  1. Kupas ubi dan potong memanjang.
  1. Rendam ubi dalam air. Saya rendam sejam
  1. Toskan ubi
  1. Salutkan ubi dengan tepung. Bagi semua bahagian kena tepung.
  1. Panaskan minyak
  1. Goreng dengan minyak panas. Deep fry iaitu semua ubi tenggelam dalam minyak.
  1. Angkat selepas ubi garing kekuningan. Letak dalam penapis bagi minyak yang berlebihan keluar.
  1. Semua dah masak, tabur lada sulah, gaul² kan dan makan.

No comments:

Post a Comment

Thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...