Friday, March 16, 2012

Review novel : Hati Bergetar Rindu



Novel ni berjaya membuatkan saya tak nak letak langsung.
Berjaya menghabiskan bacaan dalam 12 jam.
First time rasanya membaca novel cinta + thriller.
Best rupanya. Berdebar-debar je nak menunggu next page.

Penulis sangat hebat. Pandai menyusun ayat.
Membuatkan pembaca tertanya-tanya siapa??
Mai nak hujung-hujung baru tau camtu rupanya.. oooo ni la sebabnya..
Tapi yang tak bestnya banyak sgt watak, flash back.. Pening den mula-mula..
Kena baca betul-betul. Jangan miss baca setiap ayat,
kalau tak memang tak paham jalan cerita.
Buku ni terbahagi kepada 2 bab. Bab pertama pasal Angel.
Bab kedua pasal copycat Angel. Saya bagi 4.7 bintang dari 5.

Sinopsis

Ari dan Sid berpisah selepas 6 bulan berkahwin.
Ari meninggalkan Sid apabila melihat Sid tidur bersama kembarnya.
3 tahun selepas itu Sid yang menyiasat satu kes pembunuhan Angel telah
menemui mangsa ke7 yang terselamat.

Dia berkampung di HKL untuk menunggu wanita tersebut sedar
dan menceritakan hal yang sebenar.
Luka di muka menyebabkan Sid tidak mengenali wanita itu adalah Ari.
Ari yang tidak boleh melihat akibat kecederaan tidak mahu Sid terlibat dalam penyiasatan itu.
Sid yang merahsiakan hubungan mereka terpaksa memaklumkan kepada ketua dan keluarganya.

Angel yang mengetahui Ari belum mati, cuba mencerobohi wad yang Ari ditempatkan.
Sid yang mengetahuinya telah memindahlan Ari ke rumah keluarganya.
Ari terpaksa mengikut kerana tidak mahu pulang ke rumah papanya.

Ari boleh melihat semula. Hubungannya bersama keluarga Sid bertambah baik
cuma dengan Sid masih dingin.
Angel yang mengetahui tempat persembunyian Ari mula memburu Ari semula.
Sid yang mengetahui identiti Angel telah pergi ke rumahnya dan mengarahkan
sahabatnya, Fauzan untuk mengawasi Ari dan keluarganya.
Malangnya Fauzan telah ditikam. Ari telah ditawan dan Angel mahukan
Sid menyaksikan pembunuhan Ari.
Beberapa kejadian berlaku dan Sid berjaya menyelamatkan Ari.

Namun hubungan Sid dan Ari masih belum mesra.
Ari keluar dari rumah keluarga Sid dan Sid mengizinkan.
Ibu dan adik Sid kecewa atas tindakan Sid tetapi Sid ingin memberi masa kepada Ari
untuk membuat keputusan.
Sehinggalah Sid mengikut Ari mengerjakan umrah dalam usaha untuk
menjernihkan semula hubungan mereka.
Ari memaafkan Sid dihadapan kaabah.

Setibanya di lapangan terbang, Sid dimaklumkan yang Angel dibunuh didalam penjara
dan muncul copycat yang corak pembunuhan sama seperti angel.
Ari sekali lagi dibawa ke tempat persembunyiaan malangnya diketahui oleh copycat itu.
Copycat memasang kamera di rumah Ari bersembunyi dan
sentiasa mengugut Ari tanpa pengetahuan Sid.
Ari yang ketakutan menurut sahaja kerana nyawa kembarnya dalam bahaya.

Ari melarikan diri ke rumah copycat dengan syarat dia akan melepaskan kembarnya.
Malangnya kembar Ari dibunuh. Sid yang sedar kehilangan
Ari mula mengambil tindakan dan identiti copycat bukan lagi rahsia.
Akhirnya copycat ditangkap, Ari selamat dan mereka bahagia memulakan hidup baharu.

Banyak lagi bab-bab menarik tapi saya ringkaskan pada yang penting je.
Memang berbaloi la membeli. Rupanya ini novel ke 5 dari penulis ni.
Dah habis membaca baru selak page belakang ada gambar novel-novel penulis ni.
Rupanya watak utama dalam novel-novel dahulu juga ada terselit dalam novel ni.
Terus rasa tak sabar nak membeli novel-novel terdahulu penulis ni.
Tapi kat Popular sah-sah la takde stok novel lelama ni.
Harus ke Chow Rasta mencari. Tunggu gaji.. +_+

p/s - ketika n3 ini di  publish, insyaAllah saya dalam perjalanan ke MBPJ +_+

0 pendapat:

Post a Comment

Thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...